Образователен кооператив

Образователният кооператив е пресечната точка на домашното образование и родителския кооператив. Това е мястото, където обучението се случва не по принуда или по задължение, а с насърчаване на присъщото и вродено любопитство на децата. И тук ще направя уточнението, че образователният кооператив е място за обучение на деца в ученическа възраст с прилагане на разнообразни и иновативни методи на обучение. Всичко това дава възможност за по-естествена и близка до реалната среда на обучение, среда, подкрепяща индивидуалните способности на всяко дете, а също и даваща възможност за повече отговорности и права на родителите. В този кооператив децата учат и се забавляват, вземайки решения заедно.

Практиката е показала, че децата учат най-добре в групи от 10 до 14 деца. Възможно е да се оформят две групи според етапа на обучение (напр. от 5 до 8 г. и от 9 до 11 г.).

Уроците и заниманията се изграждат периодично около една тема, която е интересна за децата съобразно възрастта и етапа на обучение. Всички изучавани предмети са вплитани в тази тема и покриват материала, заложен в програмите на МОН за предучилищен, начален и прогимназиален етап. Учебната програма включва обикновено видео презентация, индивидуални упражнения и задачи по нея, игрови занимания и дейности, затвърждаващи наученото.

Извън учебната програма в кооператива ще се провеждат занимания по китара, пеене, хореография, народни танци, програмиране, Лего роботи, ръкоделие (декупаж, шиене, бродерия и много други), а също излети, екскурзии, посещения на музеи и всичко което децата и родителите счетат за необходимо.

Всички деца, които са се явявали на тестове към училище в самостоятелна форма на обучение, са се представяли чудесно.

Ориентировъчната такса е 200 лв/месец, като в нея са включени образователните материали и извънучебните дейности в кооператива. За второ дете в семейството правим 25% намаление от таксата.

Ако търсите такъв кооператив и желаете да се включите, пишете в съобщение тук или на адрес: nauchilishtenovkashti@gmail.com.

Попътен вятър и успех на всички!                         

От екипа на „На училище вкъщи“