Не слагайте децата ни в един кюп

Образователното ни и научно министерство ни вкарва в чудо всеки Божи ден. Сега пък ново 20 – проект „Включващо обучение“.

Зам.-министърката на образованието Милена Дамянова съобщи, че промяна ще има за децата, които вече ходят на градина. В зависимост от резултатите от скрининг тест ще бъдат разработени специални програми за работа с малчуганите. Това се прави с цел превенция, а самият тест ще бъде направен през настоящата учебна година и ще изследва цялостното развитие на 3-годишните деца.

Как така ще правят тест за 3-годишни хлапета, за да видели, дали децата имат образователни трудности?! Недоумявам! Как така ще решават кое дете има образователна трудност, по какви критерии?! Защо тормозите децата, уважаеми от научното ни министерство.

Всяко дете е различно, всяко дете проговаря на различна възраст – изчислено до месеци дори! Всяко дете се научава да смята, чете, пише по различно време. Всяко дете се научава да рита топка, да лепи картинки и да прави кръгчета, квадратчета – припомням отново – в различно време.

Не слагайте нашите деца в един кюп, не ги разглеждайте като предмети под общ знаменател. Не дай си Боже ако някое дете проговори по-късно – значи вече е тъпо и малоумно и има образователна трудност, така ли да разбираме новия ви проект „Включващо обучение“ на стойност милиони левове. Ще кажете с пари от ЕС, но стига вече с тези проекти, социални, пардон, специални програми за най-малките деца. Специални програми, именно. Знаете ли какви са тези специални програми – отделяне на детето от нормалната му среда да общува и играе с другите деца! Сигурно знаете, че едно дете ако има някаква трудност в развитието си, това първо лекар ще го каже, а не някакъв тест на МОМН.

Какво е това обучение по индивидуална „специална програма“! Не е редно да се правят такива образователни тестове на 3-годишни дечица. Та те преживяват тежко откъсването от семейната им среда, за да влязат в детска градина, камо ли хем го пращаш в детската градина, хем го тормозиш с тестове – като малките животинчета. И си представям родителите как тръпнат в очакване за резултата на един такъв тест – чакане на тежката дума на някакъв чужд човек на твоето семейство, който изобщо не познава детето ти, но казва: „Вашето дете има образователна трудност!“

Нали МОМН, както и всяко друго министерство щеше да обсъжда първо с гражданите, с различни организации и с родителите прозрачните им предложения за промени в закони, реформи и т.н. Все пак това се отнася за нашите деца. Не може на всеки каквото му хрумне да вкарва в закон, без да пита хората искат ли, не искат ли. О, забравих – ние сме „демократична държава“.

Знаете ли какво е един родител да чуе за детето си: Ами вашето дете има образователни трудности??? Как така ще казвате на родител дали детето му се справя добре или не. Не смятате ли, че има доста компетентни родители, които знаят как да възпитават, образоват и обичат децата си?! Май тези въпроси ще останат без отговор.

Оказва се, че включващото обучение не е само проблемът, ами какво ще кажете за това, че родителите плащат пари допълнително в детската градина, под формата на тяхно съгласие, за какво ли не. Ама нали родителите плащат такса от 60 лева на детските градини. Ами, всъщност в детската градина, уважаеми родители, нямат право да ви искат пари за отоплението на вашите деца, за хигиената на вашите деца – сапунчета, тоалетна хартия, кърпички, дезинфектанти, за ремонт на детската градина на вашите деца. Тези пари ги дава държавата – ЗА вашите деца. /БГНЕС

–––

Яница Бърнева-Узунова е редактор в информационна агенция БГНЕС.

София / България

Източник


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 + 2 =