Отворено писмо от 02.2013 г.

Отворено писмо

от

30 граждански организации в подкрепа на самостоятелното организиране на учебния процес по системи и методики, избрани от родителите, а също и на една от алтернативните форми за образование, CLASS, призната във водещи университети по света до всички отговорни институции.

dsc08324-300x170В много държави в Европа и по света самостоятелното организиране на учебния процес по системи и методики, избрани от родителите, известно още като домашно образование, е признато в закона и в системата на висшето образование. Такива държави са Англия, Дания, Италия, Норвегия, Ирландия, Румъния, Финландия, САЩ, Австралия, Русия, Япония, Бахамските острови и други.

С това ‘Отворено писмо’ представяме системата на CLASS като една от алтернативите на държавната образователна система. Това е пътят, по наше мнение, за прокарване на повече алтернативни решения по отношение на видовете образование у нас. Легализирането на CLASS в България не би ощетило останалите домашни ученици, които не учат в CLASS, но би било подходяща възможност за получаване на диплом в определен етап от тяхното обучение и би отворило врата за тяхното кандидатстване и в наши висши учебни заведения. Тъй като това училище има свое собствено външно оценяване, то издава дипломи, които са признати във водещи университети по света (след полагането на изпит, както е в повечето университети и у нас, и по света).

Една от алтернативните форми за образование, CLASS, е пионер в съвременното движение за домашно обучение. Това е дистанционно училище, акредитирано от Националната асоциация на частните училища (National Association of Private Schools) в САЩ. Помогнало е на хиляди семейства да започнат и да успеят в домашното образование, като в него са записани десетки хиляди домашни ученици от цял свят. Дипломите, издавани от CLASS, са признати от водещи колежи, университети и академии по света, в това число в Харвардския университет.

В CLASS съществуват вече разработени програми на обучение или се изготвят индивидуални програми, които да посрещат образователните изисквания на детето по най-добър начин. Тези програми се изготвят на базата на изисквания, които детето трябва да е способно да покрие по съответните предмети и клас на обучение. Тук възможностите са много на брой и зависят от възрастта и нивото на знания на ученика по различните предмети, като се взема предвид неговото развитие по всеки отделен предмет.

Академичният план на CLASS дава външно оценяване на базата на ежедневна писмена работа в работни учебни тетрадки по отделните предмети, за която се съблюдава почерка, наличието на задраскване или триене с гума. Учебният план и ръководства за родителите дават възможност за доброто организиране на учебната година. Всички учебни помагала по английски език следват фонетичната система на обучение, която е най-ефективна и дава наистина трайни резултати.

С CLASS като партньор сме спокойни и сигурни за точността, бързината и ефективността на информацията, с която ще работим, за високото качество на учебните материали, за приемствеността и застъпването на информацията при преминаването в по-горен клас, а също и между отделните предмети на обучение. Сайтът на CLASS за България можете да видите оттук: http://homeeducationbg.wordpress.com/ .

На базата на гореизложените факти, искаме признаване на дипломите, които децата ще получат от CLASS, в наши български висши учебни заведения. Мотивите ни за това са следните:

1. Най-силна мотивация за своето успешно развитие децата получават в семейството си и то е основният двигател за образованието и възпитанието на децата. Родителите познават най-добре своите деца и са най-силно мотивирани за тяхното добруване във всички аспекти от тяхното развитие, като възпитанието се осъществява успоредно с образованието. ‘Задължителността’ в държавното образование не може да бъде мярка срещу липсата на подходящи родителски грижи, защото на първо място това е образователна, а не социална услуга и на второ място, по този начин поставяме като предпоставка липсата на доверие в родителите. Ние сме за ангажирано родителство, но това не се постига чрез ‘задължителност’.

2. По статистически данни децата, обучавани вкъщи, получават образование и социални умения много над средното ниво, като тяхното емоционално и психическо развитие е много стабилно, което им дава възможността да се справят отлично в нестандартни ситуации, имат много добра ориентация и отлични умения в контактите си с хора на различна от тяхната възраст, вземат много активно участие в обществения и политическия живот на страната.

3. В развитите страни, където са постигнати добри резултати в образованието на децата, а те са свободомислещи и инициативни личности, отдавна съществуват възможности и за други, алтернативни форми на образование, в това число истинско частно образование, дистанционно кореспондентско образование, родителски кооперативи и избрано от родителите домашно образование. Бихме препоръчали, ние, като държава, да вземем добрите практики и да се дистанцираме от лошите – статистиките навсякъде сочат недвусмислено, че алтернативните форми на образование са в плюс за цялостното ниво на образование в държавите, където те се практикуват, а ранното институционализиране винаги върви ръка за ръка с алтернативните форми и почти никъде не съществува без наличието на такива.

4. Съществуват множество разнообразни възможности за социализиране на децата извън семейството, като школи и курсове с деца със сходни интереси, с които приятелствата са доказано най-трайни и пълноценни дори и сред посещаващите държавно училище деца.

5. Би било разумно и дори належащо да почерпим от световния богат опит в областта на образованието, а не да отхвърляме създадените добри възможности и алтернативи, тъй като те могат да са добър стимул за подема и на нашето родно образование.

6. По статистически данни болшинството от домашните ученици завършват университет и са благонадеждни граждани на обществото, в което живеят.

С уважение:
1. Гражданска Инициатива за Родното семейство
2. Национален форум „Моето дете“
3. CLASS за България
4. Асоциация Монтесори – Ръка за Ръка
5. Група Хоризонт
6. Сдружение „Нови хан – Европейско селище“
7. Експертен клуб зa икономикa и политикa (ЕКИП)
8. Първа Българска Организация за ХР Асоциация УНИКАЛ
9. Сдружение на младите психолози-бургаски клон
10. Гражданска инициатива „Избор за живот“
11. Институт за пазарна икономика
12. Национална Асоциация на Ресурсните Учители (НАРУ)
13. Родителски комитет
14. Родителски кооператив „Ри-ри-ра Лозенец“
15. Жанет Орфану, икономист, писател и автор на „Седмата посока“
16. Родово имение „Жар“, с. Горско Косово
17. Холистичен център „Хармония“, гр. Пловдив
18. Българска Християнска Коалиция
19. CEDIF – Разширен Комитет за Защита на Индивида и Семействата
20. Гражданско сдружение „Справедливост“
21. Българско вегетарианско общество
22. Фондация „Мисия Възстановяване“
23. Родителски кооператив „Слънчовци“
24. ТВ Предаването „Изгубени в превода“
25. Родителски кооператив „Детски стъпки“
26. „Работилничка за чудеса”
27. Общински Клуб БМЧК Берковица
28. Фондация МИСИЯ СПАСЕНИЕ
29. Сдружение „Плейцентър Приятели“
30. „Портал за развитие” – развитие на децата от 0 до 7+ години

До:
Президента на Република България
Председателя на Народното събрание на Република България
Министъра на образованието, младежта и науката
Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта
Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите
Комисията по културата, гражданското общество и медиите
Председателите на парламентарно представените партии в 41-то НС
Народните представители от 41-то Народно събрание
Копие до:
Министър-председателя на Република България
Конституционния съд на Република България
Българските медии и неправителствени организации
За обратна връзка и контакт:
classzabg@gmail.com
Четвъртък 21 февруари, 2013 г.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 89 = 98