Ранното развитие на децата

Доказано е във все по-широк план, че ученето е най-ефективно в периода на растеж на мозъка. Мозъкът расте и се развива само когато работи, а той расте най-интензивно до към 7-7,5 г. Колкото по-активно се занимавате с детето си в първите години на неговия живот, толкова по-добре развивате неговия интелект. Колкото повече поощрявате детето си да се движи, толкова по-бързо то ще развие двигателния си интелект. Това означава, че бебето от рано ще започне самостоятелно да пълзи, седи и ходи. Колкото по-бързо се оформя главния мозък, толкова по-умно и съобразително ще бъде вашето дете.

В края на 40-те години на миналия век американският лекар Глен Доман, работейки в института във Филаделфия, започва да се занимава с деца с мозъчни травми. Заключението до което стига е, че стимулирайки едно сетиво, може да се увеличи рязко активността на мозъка като цяло. С помощта на външни методи, той се опитал да стимулира „резервните“ клетки на главния мозък, но не и болните. За да фиксира погледа на детето, той започнал да му показва картончета с нарисувани червени точки, постепенно увеличавайки количеството им, а също и интензивността на заниманията. После – думи, картинки и т.н. Методът успял. След месеци упорит труд мозъкът на безнадеждно болните деца започнал да работи и да се развива. Изследвайки десетки хиляди деца, Доман твърдял, че да обучиш едно дете на 3-4 г. да чете е много по-лесно, отколкото да научиш 7-годишното. Този извод той прави за болни деца. Естествено, че при здрави методът също работи.

Лингвистичните способности са вродена функция на човешкия мозък. Колкото по-малки са децата, толкова по-лесно могат да се научат на всичко, което им предложим по подходящ начин.

В случай, че заниманията на едно дете обаче са „предозирани“, има реална опасност то да загуби интерес. Когато се занимавате с детето редовно и по малко, добрите резултати не закъсняват. Децата непрекъснато търсят с какво да се занимават. Основната задача не е подготовка за училище, а подготовка за живота като цяло.

Юлия Матеева


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

22 − = 13