Богатството на езиците

zvezda5

За нас, като родители, децата неизменно са най-голямото богатство. Няма нещо, което да се сравни с тях. От мига, в който с треперещи ръце поднесем новороденото към коритото, през незаменимите моменти, когато то научи първата дума, прави първата крачка, казва първото изречение, измисля свои собствени игри, мимики и жестове, до неговото завършване като личност, вече знаем, че сме дарени с изключителен дар и с неизмерима радост. Успокоението, което се изписва на личицето на детето, когато мама му заговори, усмивката, която грейва като слънце, когато мама го прегърне и когато то каже за първи път “мамо” – всичко това е част от това удовлетворение и щастие. Колко много научават децата от това, че са обичани и ценени.

Пред нас като родители се появи възможността да обучаваме детето си и по английски език от ранна възраст. Опасенията, че детето ще смесва двата езика, се оказаха безпочвени, защото освен ежедневните разговори, рими, песни и стихотворения, ние започнахме да изучаваме английски език по фонетичната система. Това помогна за детайлното разбиране на материала и улесни впоследствие разграничаването на двата езика.

Осъзнах, че непринуденото общуване с детето на чужд език от най-ранна възраст дава много по-големи резултати от часове, прекарани в наизустяване на езика по-късно. От голяма полза за научаването на първите думи бяха атрактивни и забавни книжки, интерактивни карти, филмчета и флаш карти. Детето лесно и трайно запомняше думите, защото и двата езика се говорят еднакво.

Изследванията посочват, че децата, говорещи два или повече езика, са по-развити от децата, които владеят само един език. Двуезичното дете показва по-добри умения в области, които нямат нищо общо с езикознанието, в сравнение с дете, което знае само един език. Данните сочат, също така, че ранното излагане на чуждия език  (през 30 % от времето) благоприятства по-добрите езикови постижения по-късно в живота.

И така, ако и вие се питате, “Един, два или три езика?”, имайте предвид, че малкото дете до седемгодишна възраст трупа много интензивно градивен материал за по-нататъшното си развитие и прилагане в живота и това време е незаменимо. Важно е, също така, да представяме чуждия език като ценен, обичан и говорен от родителите. Това аз оценявам като може би най-важното при научаването на чужд език. С тази нагласа детето ще усвои безпроблемно думите и от двата езика, постепенно ще започне да ги разграничава и да ги използва според ситуацията.

Помислете си за старта на едно дете, което започва образованието си с умения да чете на чужд език от 3 годишна възраст и е толкова жадно за нови знания, че навсякъде се учудват на уменията му за тази възраст! Вложеното време и усилия от страна на родителя са наистина безценни, а научените езици – истинско богатство за децата.

Юлия Матеева


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 44 = 54