Още нещо за обучението по математика

Когато са малки, децата се сблъскват с числата през цялото време. Дъщеря ни от тригодишна възраст можеше да брои до 100 на английски език с лекота и правеше това и без да вижда изписаните обозначения на числата. Съвсем скоро след това успешно последваха и уменията й в събирането и изваждането, умножението и делението. Ако с необходимия подход насърчим това изучаване, децата ще имат много възможности за обучение в тази област. Има разлика, обаче, между математиката, покриваща тези умения и абстрактната математика при малки деца.

Научно доказан факт в тази област е, че физическите качества на мозъка трябва да бъдат напълно развити, преди да се въвличаме в дейности, които излагат на стрес тези качества. Когато се следва това правило, обучаването напредва много бързо и по-задоволително. За ефективното академично обучение е важно да бъде достиганата възрастта (индивидуална за всяко дете), когато мозъкът физиологично се променя и започва да осъществява сложни и абстрактни връзки. С поставянето на това ударение, през ранните години могат да се положат подходящите основи за академичното обучение по-късно.

Едно десетгодишно дете е напълно способно да премине към учебник по математика за пети клас, като преди това е изучавало основите за работа с числата и мерните единици. Абстрактната математика може да бъде усвоена и в ранна възраст, но често резултатите от това изучаване не са трайни. Времето ви може да бъде много по-добре оползотворено в четене, изучаване на езици и изследване на природата, отколкото в борба с математически концепции, за които децата просто не са дорасли и не могат да усвоят. Може да сравним това с поставянето на информацията в погрешната папка – по-късно ще имаме проблем с намирането на информацията и нейното използване. В по-късен етап информацията е складирана буквално в различна част на мозъка. Ако детето изучава абстрактна математика преди десетгодишна възраст, то или ще изгради втора математическа памет след тази възраст (и да се надяваме, че няма да има проблем с намирането на информацията), или ще започне да изостава по математика на по-горно ниво. Но, ако то изучава математика по един реален, не абстрактен начин преди десетгодишна възраст и започне да изучава абстрактна математика след това, правилните връзки ще бъдат направени и то ще напредне по математика с нормални крачки, без да среща затруднения. Искаме децата ни да научат стойността на усърдната работа, но има разлика между усърдната работа и раздразнението.

Повече онлайн материали за подпомагане обучението по математика можете да намерите оттук.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

+ 38 = 44