Десетте най-добри съвети за изострянето на детската памет

Една от най-вълнуващите области е изследването на паметта, основано на мозъка, използвайки образната неврология и съставянето на карта на мозъка, за да се види работещия мозък, докато изучава неща. Тези сведения за паметта са извлечени от практиката ми на невролог. Прегледах образното неврологично изследване и след това използвах опита си като учител, за да свържа изследванията и стратегиите, които са неврологични.

1. Намаляване на стреса

Стресът кара мозъка да въвлича системите в изпращане на информация към реактивния мозък (автоматична реакция – борба, бягство, замръзнало състояние) и пречи на информацията да протече към по-висшите нива на рефлективния, съзнателен мозък (предната част на кората на главния мозък), където е изградена дългосрочната памет.

По тази причина това, което можете да направите преди времето за учене, е да въведете време за приятни емоции (любими песни и игри) или изненади (забавна картинка или история, принтирани от интернет). Това ще намали стреса по време на ученето и ще отвори мозъчните звена, които спомагат за съхраняването на повече активна информация.

2. Грабване на вниманието

Запомнящите се събития създават дългосрочната памет. Прегледайте какво ще учи детето ви малко по-напред в програмата, окачете плакати, загатващи за тази тема и насърчете детето да се опита да познае каква ще е темата. Любопитството отваря мозъчните сетива и когато темата дойде на дневен ред в училище, това ще предизвика неговото заострено внимание.

3. Цветовете

Мозъкът отваря врата само на малка част от билионите частици сетивна информация, които са достъпни всяка секунда. Един филтър в подкорието (несъзнателния, автоматичен, животински мозък) решава какво да влезе. Цветът е нещо, което преминава през този филтър много успешно. Дайте на детето си да използва цветни химикали, цветни листи или карти, за да наблегнете на нещо, което е от особено значение. Може да сложите на стената картина на светофар и детето може да използва зеления, оранжевия и червения цвят в реда на значимост – подобно на светофара.

4. Нещо ново

Ако прибавите нещо ново към процеса на учене, този процес ще стане по-запомнящ се. Използвайте видео клипове от интернет, интересни снимки или разкажете интересна история точно преди детето ви да започне да учи. Неговата сигнална система ще бъде по-отворена към процеса на учене и ще запомни информацията, която идва след ново преживяване.

5. Лично значение

Децата трябва да са достатъчно заинтересувани от информацията, която учат или да я считат за важна лично за тях, за да може тя да премине през филтрите на мозъка и да бъде складирана като памет. Използвайте интересите на детето си, за да ги свържете с материала, който учи. Измисляйте истории заедно, използвайки информацията от учебния материал. Историите са чудесен начин да се запомнят нови неща, защото мозъкът на детето ви израства, слушайки истории и моделът за запаметяване на историите е залегнал неизменно в мозъка му.

6. Свързани спомени

Мозъкът пази информация в краткосрочната памет за по-малко от минута, освен ако тя не бъде свързана с предишно знание. Активирайте предишното знание на детето си, като му припомните неща, които сте правили като семейство или които то е научило по други предмети, свързани с новата информация.

7. Модели

Мозъкът е орган, търсещ модели. Когато децата ви разбират връзките между новото и предишното знание, мозъците им могат да свържат новата информация с определена категория на съществуващо знание дългосрочно. Графиките, мнемотехническия способ, изброяването на прилики/разлики и правенето на аналогии изгражда дългосрочните модели в паметта.

8. Мисловно управление на дългосрочната памет

Веднъж след като информацията стигне до висшите нива на мозъка, детето ви трябва да направи нещо с нея, за да изгради постоянна памет. То може да преразкаже информацията в писмен вид със свои собствени думи. Това може да стане и под формата на рисунки, скечове, песни, танци, сатира или комикси.

9. Практиката затвърждава информацията

Информацията от всяко от сетивата се складира в тази част на мозъка, която е специфична за дадената сетивност. Преговорете материала, използвайки многостранни сетивни дейности, така че различните неутрални звена да складират знанието в различни участъци на мозъка. Мозъците на децата ви ще изградят многобройни пътища, водещи до складираната памет, които правят възстановяването по-ефективно. Когато дадена памет е била припомняна често, това повтарящо се неутрално серийно активиране засилва паметта – подобно на упражняването на мускул.

10. Синапси

Предавателите на нервни импулси, мозъчните транспортни протеини, които са нужни за изграждането на паметта и вниманието, се изтощават само след десет минути, през които се върши една и съща дейност. Синапсите на мозъка си отпочиват, когато помагате на детето си да смени учебната дейност, за да може мозъкът да се зареди отново с нужните химически вещества. Това могат да бъдат стречинг упражнения, пеене или представяне на думите от речника с жестове. Само след няколко минути освежения мозък на детето ще е готов за ново запаметяване.

Д-р Джуди Уилис

Превод: Юлия Матеева

Оригинална статия


3 thoughts on “Десетте най-добри съвети за изострянето на детската памет
  1. В частните детски градини и училища започнаха да градят учебния процес върху педагогически методи, които не създават стрес у децата. Да се надяваме, че такива методи след няколко години ще бъдат обичайна практика. Спомням си аз като дете как не съм спала от притеснения за класното или контролното на следващия ден. Това е абсолютно излишен стрес за децата. Това е една от най-добрите статии за паметта, които съм чела. Паметта наистина трябва да се стимули и знанието да се затвърждава, чрез практиката.

  2. Благодаря ви за полезната статия. Радвам се че ни пишете и се надявам и за в бъдеще да ни информирате.Когато става дума за децата ни сме способни на всичко само и само те да са добре. Хубаво е още от малки да ги караме да рисуват какво е тяхното семейство и по този начин ще видим как разбират семейството си и кой каква роля има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 1 = 2