Изучаване на английски език по фонетичната система

Лекция, представена на Конференцията за домашно образование (2010 г., в Силистра), която представя последователността и систематичността при изучаването на английски език по фонетичната система:

Една известна сентенция звучи така: „Границите на моя език са границите на моя свят“.

Изследванията сочат, че децата, говорещи два или повече езика, са по-развити от децата, които владеят само един език. Двуезичното дете показва по-добри умения в области, които нямат нищо общо с езикознанието, а ранното излагане на чужд език  (през 30 % от времето) благоприятства по-добрите езикови постижения по-късно в живота.

Проучванията, които преценяват стойността на изучаването на чужди езици на ранна възраст (до 7 години), показват, че хората, които са изучавали един чужд език като малки, използват същата част от мозъка, за да мислят на този език, която използват, за да мислят на родния си език. Тези, които са изучавали втори език в по-късен етап от обучението си, използват съвсем различна част от мозъка си, за да обработват този език. Изглежда, че е много по-добре и по-лесно да се изучава чужд език на ранна възраст.

Тук ще споделя с вас повече за обучението по фонетичната система, която дава действително трайни резултати и е наистина ефективна в изучаването на чужди езици.

Методиката в тази система ме завладя със систематичността и последователността си. Разглеждайки различни материали за обучение на децата, се спрях на учебника „Teach your child to read in 100 easy lessons”. Останахме очаровани от резултатите, които могат да се постигнат и също от личен опит се убедихме, че децата се научават много по-лесно и бързо да четат на английски език. Ползвали сме и други различни материали преди това, но те не дадоха задоволителен резултат. Оценявам като преимущество №1 това, че с помощта на този учебник дъщеря ми усвои правилно и трайно произношението на отделните буквени комбинации, произношението на диграфите, двугласните (дифтонги), изменените гласни. Всичко това наистина се оказа незаменимо при цялостното усвояване на логиката на езика, непрекъснато повтаряща се в думите в процеса на учене.

Не е чудно, че според много хора децата ще бъркат двата езика (български и английски език) при едновременното им изучаване – това се случва винаги, когато липсва детайлно изучаване. Когато обаче ученикът разбира материала, той го запомня трайно и по този начин разграничава езиците. В следствие на това не се получава нежелания резултат от смесването на двата езика, поради факта, че е разбрана специфичната същност на двата езика.

С дъщеря ми започнахме на 3-годишна възраст с учебника, който ви описах подробно по-горе по фонетичната система. След това продължихме със системата на CLASS, започвайки от детска градина и 1 клас. Това естествено продължение й даде лекотата при усвояването на различните звукосъчетания, които понякога се произнасят по три различни начина за едно и също звукосъчетание – например, „еа“ се произнася като дълго „и“ (long „e“) в думите seat, beak; като кратко „и“ (short „e“) в думите bread, head, thread; и като дълго „ей“ (long „a“) в думите break, steak, great. Също така, успоредно с изучаването на думите изучавахме като фон и граматиката в изреченията и текстовете. Изучаването се случваше естествено, последователно и систематично, а дъщеря ми в момента чете с желание много и разнообразни книжки на английски език. Дори на самото представяне на лекцията „Изучаване на чужди езици” тя прочете нейно научно съчинение за земята, луната и звездите.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ако не можете да си закупите учебника „Teach your child to read in 100 easy lessons”, много добър вариант, който всъщност и ние ползвахме в началото, е пресниманият учебник (оригиналният е 400 с.).

Ако имате въпроси, свързани с този учебник и с методиката за работа с него, ще се радвам да отговоря на тях тук или по e-mail.


8 thoughts on “Изучаване на английски език по фонетичната система
  1. Много е интересно.
    Изпуснала съм момента с моите деца. Имам въпрос: Явно сте специалист в областта. Опитвам се да науча самостоятелно английски език. Минавам 50 год. Какво бихте ми препоръчали?
    Усмихнат и ползотворен ден!

    • Радвам се, когато получавам подобни писма 🙂 Това, което бих ви препоръчала е същата методика – по фонетичната система, а учебникът „Teach your child to read in 100 easy lessons” ще ви свърши чудесна работа в тази посока. Пратете ми мейл, за да ви дам по-подробна информация. :))
      Поздрави и успехи!

  2. Здравейте, методиката е действително впечатляваща! 🙂
    Интересувам се как мога да я приложа на едно 4 годишно детенце?
    В момента не съм в България и искам да науча едно руско -говорящо дете на английски.
    Предполагам, че това не променя функцията на методиката.. Бихте ли ми споделили как да действам в такава ситуация? Благодаря ви! Хубав ден! 🙂

    • Няма проблем да учите по тази методика. Единственото условие, за да се ползва успешно този учебник, който е написан изцяло на английски език, е учителят/родителят да знае английски език. Какъв е родния език на учащия се, не е от значение. 🙂

  3. Моля,ако е възможно,искам да закупя въпросния учебник,както и ако има и други налични такива помагала за обучение вкъщи.
    Благодаря!

  4. Здравейте, искам да си купя този прелестен учебник. Опитах да си го поръчам от Amazon, но не стана, тъй като нямам кредитна карта. Това, което сте постигнали е изумително, а аз като преподавател по английски и немски език, имам интерес и свободно време най-много, да го разуча и науча как да го прилагам и в работата с моите ученици. Желая Ви слънчев и ползотворен уикенд!

  5. Много съм впечатлена. Вече 8 години получавам информация за успешното обучение на децата вкъщи от провеждани конференции, в които те демонстрират уменията си в овладяване, както на английския език, така и на другите предмети. За съжаление не намерих помощ по отношение на стройна система и осигурени материали, по които аз самата да започна обучение, което да ме подготви за обучение на внуците ми. Времето мина в лутане, и едното ми внуче вече е 9 г. Мотивирана съм да се обучавам по „home schooling“ системата, защото имам и 9 месечно внуче от другата ми дъщеря. Усилено търсех начини да се свържа с хора с Вашия опит и днес отворих именно Вашата страница. Много бих била благодарна да ми помогнете в конкретния план, който искам да си изготвя за да посрещна нуждите на по-малкия ми внук. Как мога да закупя копието на учебника „Teach your child to read in 100 easy lessons” и други налични материали ? С много благодарност ! Хубави почивни дни!

    Петя Додова

  6. Благодарим, че се свързахте с нас и по имейл, където отговорихме на вашите въпроси относно учебника „Teach your child to read in 100 easy lessons“, а също и относно други материали, които биха ви били полезни в тази посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

74 − 69 =