За да знаем собствената си история

230

Началото на учебната година обикновено е период на подготовка, в който събираме информация, обменяме опит и търсим подходящи решения.

В тази връзка попаднахме на учебника по Родинознание с автор Костадин Костадинов. Поръчахме го и съвсем скоро получихме екземпляр от него. Прочетох многожество мнения и коментари и не бих казала, че положителните отзиви за учебника са преувеличени. По принцип винаги е било трудно да се намери безпристрастен учебник по история (трудно беше и по времето, когато учехме тези неща – преди повече от 30 години).

Това, което ми направи впечатление, беше стила и начина на поднасяне на фактите, свързания и цялостен разказ, без празнини, прекъсвания и прескачане между различни събития, при което са описани както успехите и значимите за всички събития, така и допуснатите грешки и последиците от тях. Нали това е и смисълът от изучаването на история – да разберем как сходни действия закономерно имат сходни и очаквани последствия. Или иначе казано – миналото е ключът към бъдещето и този, който не изучава история, е обречен да я повтори.

234

С дъщеря ми сме ползвали учебници по Човек и общество, История и цивилизация (за 5 клас, в който повечето от събитията са застъпени в учебника по Родинознание) и можем да направим сравнение, вземайки ценното от всеки от тях. Разбира се, винаги, когато става въпрос за исторически факти, подредени в хронологична последователност, има и съответното тълкуване, което е по-скоро въпрос на лична оценка, след прочита на достатъчно информация от историческите извори и документи.

Хареса ми и името на учебника, което само допреди пет години съществуваше в системата на образованието за най-малките – Родинознание – преименуван впоследствие в Човек и общество. Със сигурност този учебник ще намери своята аудитория, при това не само в България, а и в чужбина.

231


1 thought on “За да знаем собствената си история
  1. „След като тиражът на учебника по Родинознание беше буквално разграбен за по-малко от 4 дни, започнах да получавам предложения и питания от всички страни за издаване на втори тираж, за парична помощ, за пускането му в продажба в търговската мрежа (дори и на символична цена) и т. н. По отношение на последното бях и съм категоричен – учебникът е безплатен и винаги ще бъде такъв. Неслучайно го пуснах за свободно теглене в интернет. За паричната помощ благодарих на стотиците българи, които ми я предложиха, но я отказах, защото не искам да давам възможност на нечистоплътни противници на това начинание да клеветят каузата, за която е създаден учебникът.“ Костадин Костадинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

− 4 = 4