Румънски хоумскулъри намират съюзник в парламента

от Габриел Куркубет


rhsaconfgroupofwomen1Н
а 6 май проведохме двуезична конференция за домашно образование в централния румънски град Сфанту Георге и тя беше голям успех за нас! Повече от 60 души присъстваха на лекциите и дискусиите. Темите на конференцията бяха: библейската основа на хоумскулинга, кой може да хоумскулва, социализацията, отговорността на бащите и насърчение за майките. Последните две дискусии бяха проведени едновременно. След лекциите имаше специално време за въпроси и отговори. Конференцията беше голямо насърчение както за начинаещите, така и за вече практикуващите хоумскулъри.


Повечето от присъстващите бяха унгарско говорящи, тъй като някои румънци от участниците трябваше да тръгнат по-рано, за да отпразнуват румънския Великден. Все пак, ние искахме да свържем конференцията с лекцията на Тед Трип в близкия град Брашов. След като хоумскулърската конференция завърши, повечето от присъстващите отпътуваха за Брашов, където Тед Трип – пастор, съветник и автор – изнесе лекция за родителството. Срещата с Тед Трип увенча този благословен ден.

rhsaconfbreakwithmen1

 

Бащи и майки се срещнаха на специализирани семинари за „Отговорността на бащите” и „Насърчение за майките”.

Насърчителни думи

Много от присъстващите на конференцията си закупиха книгата на Крис Клика Хоумскулингът: правилният избор (Schooling: The Right Choice), достъпна и на унгарски, и на румънски език, а също и книгата на Тед Трип, Грижа за детското сърце, също достъпна и на румънски, и на унгарски език. Някои родители, които искаха да разберат, как моето семейство започна да хоумскулва, получиха малка книжка, написана от Габриела Куркубет, която е силно свидетелство за нехристияните.

Малко след конференцията ми се обадиха група източно православни родители в Трансилвания, които биха искали да започнат домашно обучение тази година. Междувременно, други група родители в Клуж, Трансилвания решиха да организират регионална конференция. Ние насърчаваме различни регионални групи да организират свои собствени конференции, за да свържат хоумскулърите от един и същ регион. Бихме искали да организираме следващата национална конференция в Брашов в края на август 2013 г., преди новата учебна година да започне.

Натиск за по-добри закони

Както виждате, хоумскулърското движение в Румъния нараства експоненциално. Но това не е единстваната добра новина! Ние напредваме с големи крачки към легализирането на домашното образование. Румънски народен представител, който би искал да вмъкне домашното образование в образователния закон, работи в тясна връзка с Румънската асоциация за домашно образование, за да се напише най-добрия възможен образователен законопроект в Румъния. Той включи нашите предложения в своя законопроект, с намерението да го представи скоро пред румънския парламент.

Моля, молете се за румънските родители, които посетиха последната ни конференция, за предстоящата регионална конференция и за следващата ни национална конференция. Моля, молете се за тези родители, които биха искали да започнат или вече практикуват домашното образование, въпреки трудностите – които могат да бъдат преследване от местните образователни власти, липса на пари за образователни материали или духовни битки. Моля, молете се за тези родители, които чуват Евангелието на хоумскулърските ни конференции. Благодаря ви.

Габриел Куркубет е президент на Румънската асоциация за домашно образование.

Превод: Юлия Матеева

Източник


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

67 − = 57