Свободата да учиш

 

В книгата си „Свободата да учиш“ (ИК „Изток-Запад“) американският психолог Питър Грей пише: „Ние като родители трябва да сме на страната на децата си, а не срещу тях. Децата идват на този свят горящи от желание да учат и в тях са заложени изключителни възможности за постигане на тази цел. Те са движени от вродените им игривост и любопитство, от нас зависи да запазим този потенциал.“

Питър Грей и съпругата му решават да подкрепят сина си и да потърсят алтернативна форма на обучение, която да даде възможност на детето да покаже свободно своя потенциал. От този момент нататък Грей започва да изучава образованието. Той изследва включително биологичните фактори, свързани с възприемането на знания при човека и в частност при децата. Изследването на проф. Грей стъпва върху антропологията, историята и психологията; то показва начина, по който са се променяли разбиранията ни за образованието и ученето през вековете. Грей смята, че основната цел, стояща пред обществото и родителите, трябва да бъде стремежът към такова обучение, което насърчава у подрастващите удивлението от новите открития и стремежът към игра.

Основната презумпция на демократичната ни ценностна система е, че е неправилно да се лишава човек от свобода без основателна причина и справедлив процес.

Намеса в развитието на личната отговорност и самостоятелно насочване.

Когато героят от Гражданската война Дейвид Фарагът е на 9 години, той бива назначен за юнкер в американските военноморски сили. На 12 години във войната от 1812 г. той бива назначен за капитан на един кораб, пленен от британците, и временно води едно подразделение, състоящо се от възрастни два до четири пъти по-големи от него. Великият изобретател Томас Едисон напуска училище три месеца след като го започва на 8-годишна възраст, защото учителят му отсъжда, че той не става за ученик, тъй като е с прекалено „муден мозък“ и „неясна мисъл“ (състояние, което днес вероятно би било диагностицирано като синдром на дефицит на вниманието). Тогава Томас започва систематично да се самообразова. На 12 години вече печели като възрастен от няколкото бизнеса, които е започнал, а две години по-късно публикува напълно сам успешен вестник.

Фарагът и Едисон са изключителни хора, но практиката децата да поемат от отговорностите на възрастните не е изключителна за периода от началото до средата на XIX в., преди ерата на наложеното от държавата задължително школуване.

Днес на типичното дванайсетгодишно дете в квартал на средната класа не се гласува доверие дори да се грижи за бебето или да се върне пеша от училище, без да е придружено от възрастен. Превърнали сме се в общество, което приема, че децата са безотговорни и некомпетентни само заради своята възраст.

Убеждението, че децата и дори тийнейджърите не са способни да взимат рационални решения и да насочват живота си, е предвещание, което само причинява своето изпълнение. Ние затваряме децата в училище или други институции, ръководени от възрастни, и изпълваме времето им с наложени насила задачи и задължения, които не водят до нищо продуктивно. Така ги лишаваме от времето и възможностите, от които се нуждаят, за да практикуват самостоятелен избор и поемане на отговорност. По този начин както самите деца, така и техните родители и учители започват да вярват, че децата са неспособни и некомпетентни. С разширяването на обхвата на задължителното школуване към все по-големи деца, убеждението в тази некомпетентност се прехвърля и към тях.

Имплицитното и понякога експлицитно послание на нашата система за насилствено школуване е: „Ако правиш каквото ти казват в училище, животът ти ще се развие добре“. Децата, които повярват на това послание, престават да поемат отговорност за собственото си образование. Те приемат съвсем неоснователно, че някой друг вече е решил какво е необходимо да правят и знаят, за да станат успешни възрастни. Ако животът им не потръгне, те влизат в ролята на жертва: „Училището [или родителите, или обществото] ме предадоха, затова животът ми се проваля.“ Тази нагласа на жертва, която се създава в детството, може да продължи до края на живота. С превръщането на школуването във все по-доминираща сила в живота на младите хора, чувството за лична безпомощност в нашето общество се увеличава.

Марк Твен е обичал да казва: „Никога не позволих на училището да попречи на моето образование.“ За съжаление днес поради голямото разширяване на обхвата на насилственото школуване от времето на Твен става все по-трудно и по-трудно за когото и да е да живее съобразно тази максима.

Подкопаване на вътрешната мотивация за учене (превръщане на ученето в работа).

Децата идват на този свят, горящи от желание да учат. Те по природа са любопитни, по природа са игриви и изследват и играят по начини, с които изучават социалния и физически свят, към който трябва да се адаптират. Те са малки машини за учене. За първите си четири години, без никой да им казва как, те усвояват огромен обем от умения и информация. Научават се да ходят, тичат, скачат и катерят. Научават се да разбират и говорят езика на културата, в която са родени и същевременно да отстояват волята си, да спорят, да се забавляват, да дразнят, да се сприятеляват и да задават въпроси. Те придобиват изключителен обем от знания за заобикалящия ги свят. Всичко това се движи от вродените им инстинкти и подтици. Природата не дърпа шалтера на това огромно желание и капацитет на децата да учат, щом станат на 5 или 6 години. Ние сме тези, които дърпат шалтера с помощта на системата ни за школуване. Най-големият и траен урок на училището е, че ученето е работа, а не радостна игра, както децата биха вярвали, ако не им бъде преподаден този урок.

Насилственото естество на школуването превръща ученето в работа. Дори самите учители го наричат така: „Трябва да си свършиш работата, преди да може да играеш.“

Алберт Айнщайн, който е обичал да се забавлява с математиката, но е мразил да я изучава в училище, е един от многото големи мислители, които подчертават вредните ефекти на насилственото преподаване. Той пише: „Човек иска не иска, трябва да натъпче всичко в главата си. Това насилие има толкова отблъскващ ефект, че след като взех последния си изпит ми бе противно да мисля по какъвто и да е научен проблем в продължение на цяла година.“

Геният на Айнщайн се състои в това, че по някакъв начин е успял да оцелее в школуването, без да изгуби завинаги способността си да изследва идеите и да си играе с тях.

Когато постоянно оценяваме учениците и ги сравняваме с другите, ученето се превръща не само в работа, но и в източник на тревоги. Децата, които се учат да четат и пишат малко по-бавно от останалите, започват да се притесняват да четат пред други хора. Тестовете и страхът от провала създават тревога почти във всеки, който гледа сериозно на училището. От преподаването на статистика в колежа съм установил, че голям процент от студентите, дори в моя доста елитен университет, страдат от хронична тревожност по отношение на математиката, най-вероятно поради унижението, от което са страдали в часовете по този предмет в училище. Един фундаментален психологически принцип е, че тревогата блокира ученето. Човек учи най-добре в игриво състояние на ума, а тревогите възпират игривата нагласа.

Източник


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

75 + = 76