Майка съм на 2 деца и заедно със съпруга ми, Михаил, взехме решение да участваме активно в процеса на тяхното образование. Започнахме интензивно да търсим и да четем книги, да събираме информация, при което намерихме съмишленици и участвахме в редица конференции за домашно образование. Така малко по малко сглобихме мозайката на нашето домашно училище. 

Ученето за Лили започна неусетно с песни, книжки, стихотворения, приказки и разговори за всичко, което я вълнува.

Намирахме начини да бъдем винаги близо до нея, въпреки че работехме, имахме своите отговорности и задължения, а също и нужда от време за почивка. Често ми се налагаше да свършвам голяма част от работата си сутрин, преди всички да са станали, за да мога след това да отделям нужното време на дъщеря ни. С помощта и грижите, които й бяха необходими, тя израсна като самостоятелно, будно и инициативно дете, което обичаше да играе навън с приятелите си, да танцува и рисува.

Учеше много бързо и на 3 години вече можеше да чете и пише много думи на български и английски език. Беше общителна и не се притесняваше да покаже какво е научила пред публика.

На 3 години и половина взе участие в един музикален концерт с песничката „АВС“, която бяхме научили вкъщи, а след концерта организаторката, която се занимава професионално с обучението на деца по пеене и музика, сподели, че не са много децата, които на нейната възраст могат да излязат пред публика и да пеят без притеснение, при това на английски език.

1002708_564561740249015_380566696_n1 По това време се прояви и талантът й в рисуването, което за мен е хоби и страст, затова организирахме своеобразен курс по изобразително изкуство, който се проведе и като 2a01Четвъртата национална среща за домашно образование през 2009 г. На нея представих също свои рисунки и насоки към децата по основни похвати и техники от рисуването. Радвам се, че децата подходиха с интерес и с желание да научат повече и да развият своите таланти. 

Няколко месеца след това, разглеждайки различни материали за обучение на децата, се спрях на учебника „Teach Your Child to Read in 100 Easy Lessons“. Останахме очаровани от възможностите за детайлно изучаване на структурата на езика. Благодарение на фонетичната система в него дъщеря ни усвои английския език, без да се появява често срещаното смесване на думите от родния език.

Отдавам това на цялостното усвояване на логиката на езика, непрекъснато повтаряща се в процеса на учене.

Приблизително по това време за празника на детето, 1-ви юни, в операта беше организиран общ концерт на школите по танци в града. Забелязвайки интереса и желанието й да се включи и да участва в танцувална група, взехме решение да я запишем в една от балетните школи. Пеенето и рисуването останаха като успоредни занимания и хобита и до днес, но с по-голямо желание започна да посещава часовете по танци. Ученето за нея беше приятно, но още по-приятно беше, като си научи, да отиде на урок по танци.

Поддържаше контакт с децата от Курса по изобразително изкуство, от школата по балет, а също и с деца, живеещи близо до нас. Обича да чете и да споделя знанията си с приятелите си.

По това време я записахме в едно от частните училища, издаващи дипломи за домашни ученици, CLASS, където следва ежедневна програма, разпределенa по дни и часове. Това според нас е единственият начин да не пропуска материал и да може да свърши всичко, което се изисква, в съответния срок – като писмени работи, работни тетрадки и учебници, в които се следи за стил, почерк и чистота на работата. Използваме, също така, учебници и учебни помагала от издателствата „Булвест“, „Анубис“ и „Просвета“. 1012763_564735140231675_188293972_nВ училището, в което учи, харесваме това, че  програмата е разработена специално за домашно обучение, проверката на знания се извършва своевременно в процеса на учене с външно оценяване и се издават ежегодни документи за успеха и завършването на всеки клас. Като особено важен фактор за успеха и напредъка определям подхода и възможността да започнем да се занимаваме с нея от ранна възраст, съобразявайки се с индивидуалните й потребности и нагласи, вместо да изчакваме да навърши определена възраст, за да започне да учи. Това й даде предимство в изучаването на още един език, който усвои почти като родния си, и разви у нея потенциал да изучава впоследствие и другите предмети с по-голяма лекота1001504_564735106898345_662546405_n

След една година в школата по балет, на 6-годишна възраст, Лили взе първия си медал (сребърен), а също и участва като солистка „Снежинка“ в една цялостна постановка на школата. Учителката й по балет често казваше, че, за да постигнат успех, е необходимо наличието на три фактора – родители, които са съпричастни, учители, които имат добър подход към децата и деца, които имат желание и полагат необходимите усилия за постигането на своите цели.

Спомням си, че много трудно непряката им ръководителка успя да избере деца за участие в танца „Музикална кутийка“, който беше доста по-сложен от нивото в най-малката група и един вид преходен за преминаването на по-горно ниво. Бях свидетел на непрекъснато отпадащи деца и затруднението, което срещаше тя, за да направи този танц. Наложи се да показва стъпките толкова бавно, че й новопостъпил в школата би могъл да ги усвои при желание.

Тъй като Лили вече имаше основата за правилното и леко изпълнение на основните движения, реших да й помогна с овладяването на по-фините стъпки и с малко повече тренировки у дома танцът й постепенно се изчисти и достигна нужното ниво. Обаче, тъй като Лили беше с година и половина по-малка от възрастта, на която обикновено се очаква децата в школата да изиграят танц с подобна сложност, двете й преподавателки не забелязаха веднага напредъка й, но за щастие впоследствие Лили беше избрана за участие, дори изигра центъра в триото. 

Един от любимите за нея танци беше „Валс на цветята“ по музика на Чайковски, с който спечелиха златен медал на Националния конкурс за класически, характерен и съвременен танц за втора възрастова група.

Качествата, които балетът изгради у нея, като упоритост, воля и способност да постига целите си с труд и старание, са се запазили и до днес. В този период се роди и втората ни дъщеря, Ростислава, и нашето домашно училище придоби по-голяма пълнота.

Благодарение на успехите си в балета, Лили получи една чудесна възможност, а именно да участва в истински оперни постановки, като „Турандот“, „Мадам Бътерфлай“, „Тоска“, „Норма“ и др.

dsc02581

Участията в тези постановки продължиха цели три години и развиха творческия й подход, критично мислене и преценка на обстоятелствата, събитията и характерите. Режисьорът, Дарина Главанакова, сподели, че Лили играе много непринудено и освободено и един от актьорите по своя инициатива я пусна да се поклони сама след края на постановката. Тези участия разшириха кръга й от приятели и развиха у нея любов към това изкуство. Никога не сме я ограничавали стриктно в избора на приятели, но сме изграждали у нея качества, на базата на които да умее да подбира правилно средата и приятелите си.

Творческият й подход се разви и в танците от балета. Тя съчиняваше сама различни танци и преди около година изпълни танци със собствена хореография на туфли и на палци. Един от любимите й характерни танци е „Сегедилия“ от балета Дон Кихот. Организаторите на концерта след това я поканиха на заключителния гала концерт.

По предложение на баща си Лили започна тренировки и по айкидо, което в основата си е бойно изкуство, развито за самозащита. В школата по айкидо има възможността да пътува до различни градове в България и чужбина на семинари и обучения. По своя инициатива започна да изучава втори чужд език – испански – с който напредва постепенно и може би ще продължи по-задълбочено през следващите години. Като семейство обичаме да посещаваме музеи и изложби, концерти и представления, да пътуваме и организираме екскурзии до различни интересни места.

Стараем се заниманията и хобитата на децата винаги да са съобразени с индивидуалните им качества, характер и потребности.

Преди време с немалко усилия успяхме да набавим комплект за Лего роботи (LEGO NXT Mindstorms), който разви и уменията им логически да достигат до съответните изводи и по-задълбочено да изследват нещата. Заедно с баща си конструират колички, сумо роботи и приспособления, снабдени с датчици за допир, цвят и светлина, с предварително зададени програми.

Рисуването и до ден днешен продължава да е страст за Лили и тя използва голяма част от свободното си време в тази посока.

54361Житейският урок, който искаме децата ни да научат в процеса на обучение, е да остават верни на себе си и на принципите си, да ценят добрите възможности и да изграждат трайни приятелства.

Успехите и напредъкът им се изразяват не само в постигнатите отличия, в доброто владеене на чужди езици, в старанието и уменията, които са придобили, но и в способността да намираме общ език, да споделяме добрите и лоши моменти и заедно да посрещаме предизвикателствата и новите възможности.