Полезно

 

За бъдещи майки


babyhands   Съветът на Световната Здравна Организация (СЗО) е през „първите шест месеца от живота си кърмачето да се храни изцяло и единствено естествено. След този период, за да се задоволят растящите нужди, детето да се захранва, докато кърменето продължи до две години. Кърмата е най-добрата храна и течност за кърмачето. Никоя друга храна или течност не са необходими през първите шест месеца от живота на детето“. В повечето европейски страни тенденциите за естествено хранене следват съветите на СЗО, като изцяло кърмене се препоръчва през първите четири до шест месеца. Това означава, че детето приема само майчина или дарителска кърма, без никакви течности или храни, с изключение на капки или сиропи, които съдържат витамини, минерали или медикаменти, само ако са изписани от лекар. Американската академия по педиатрия сочи: „На базата на съвременните знания въвеждането преди 4-6 месечна възраст на полутечни храни и заместители на кърма няма никакви предимства“.
Според специалисти кърмените деца с прояви на алергии могат да  останат на кърма, като се препоръчва майката да избягва консумацията на посочените алергени. Повечето здравни институции са против това в менюто на здрави кърмачета да се включва краве мляко преди шестия месец, като най-добре е това да става след първата година. Рационалното хранене на кърмачето осигурява не само оптимален растеж и развитие, но и предпазва от заболявания в зряла възраст.

Какви са ползите и предимствата от кърменето и по какъв начин бихте могли да избегнете известен дисбаланс в организма по време на бременността?

 • Майчиното мляко е незаменимо в изграждането на здрав и устойчив детски организъм, като има следните благоприятни ефекти върху детето:
  – осигурява защита срещу чревни и дихателни инфекции, инфекции на отделителната система и на опорно-двигателния апарат;
  – намалява риска от диабет и имунни заболявания;
  – предпазва от затлъстяване;
  – осигурява по-добро психично развитие, като децата на естествено хранене са с по-висок коефициент на нервно-психично развитие.
 • Кърменето има благоприятни ефекти и върху майката:
  – спомага за по-бързото възстановяване на фигурата;

  – предпазва от рак на гърдата;

  – понижава риска от развитие на остеопороза;

  – ускорява обратното развитие на матката.
 • Риск за здравето е и необоснованото ранно захранване на кърмачето с немлечни храни. За ранно захранване се приема включването на по-гъсти храни (пюрета, каши) преди детето да навърши 13 седмици.
 • Тъй като нуждата от желязо при бременните се повишава, при близо 90 % от бъдещите майки нивото на желязото е ниско. Необходим е допълнителен прием на желязо през периода на бременността.
 • Доказана и установена за детето е ползата и необходимостта от приема на фолиева киселина в ранните месеци на бременността.
 • Доказали своята ефективност и естествени източници са и витамините Prenatal, с които можете да си набавите витамините от група В, магнезий, витамин А, както и други необходими витамини и минерали.
 • Повишават се нуждите и от калций, като приемът му само от общите витамини Prenatal не е достатъчен. Препоръчва се допълнителен прием на калций – на таблетки, Калциум фосфо С, прием на храни, богати на калций (коприва, броколи, зеле, ряпа, сушени смокини и кайсии и др.).
 • При бременната жена стресът може да доведе до свръхактивност на детето в по-късна възраст. Не прибягвайте обаче до медикаменти без съвета на лекар или до алкохол, тъй като те могат да доведат до различни аномалии на плода. Търсете други начини за отпускане и почивка. Последни проучвания сочат, че дори минимално количество алкохол може да увреди плода, като наруши естествения му биологичен ритъм, което пък по-късно води до различни разстройства в поведението.
 • Добре е всяка майка да се подготви в аптечката си с основните и най-необходими лекарства, които да са и под ръка в случай на нужда: капки за уши, капки за нос, сироп за кашлица (препоръчвам Примула).
 • При продължителни парещи симптоми кърменето е много по-улеснено и безболезнено с употребата на дефламол – мажете зърната между храненията, като внимателно избърсвате крема, преди да започне следващото хранене на бебето.
 • При наличието на силно осветление в стаята, в която спи бебето, препоръчително би било поставянето на балдахин, който ще създаде също и уют.
 • Подходящо за всяка детска стая би било поставянето на специални шкафчета без вратички, като два – три акцента в стаята – за детски играчки, изработени от кадифе, коприна, дърво, пластмаса, привличащи вниманието на бебето и развиващи сетивността му.
 • Важен е приемът на витамини в 1 или 2 курса в годината (Sanostol).
 • Ежедневните разходки са необходими за хармоничното физическо и емоционално развитие.
 • Задължителна е употребата на слънцепредпазни кремове срещу UVA и UVB лъчите (UVA лъчите са с по-голяма дължина на вълната и могат да преминат и през летните дрехи. UVB лъчите достигат само до горния кожен слой и предизвикват слънчевите изгаряния, като са най-силни между 10:00 и 16:00 ч.).
 

mapthumbnail.thumbnail Електронна карта на България: изключително полезна при намиране на непознат адрес – BGMaps.com – Карта на България. Подробни карти с адреси, улици и квартали на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Банско и др.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

29 + = 36